Plasten i bilar återvinns inte till ny plast

2:29 min

Det finns mycket plast i bilar. Men när bilar i Sverige skrotas så återvinns inte plasten. Den bränns upp.

Vi har berättat om plast förut. Att nästan alla förpackningar av plast bränns upp. Bara 20 procent återvinns till ny plast. I bilar är det mycket plast. Ungefär 200 kilo plast i en bil. Men när en bil blir gammal och skrotas så bränns plasten upp. Den återvinns inte. Det rapporterar Ekot.

Plast är ett fossilt bränsle som förstör miljön och klimatet. Så det är ett stort problem. Det säger Michael Abraham. Han är ordförande för organisationen Sveriges bilåtervinnare.

– Det är mycket plast i bilen. Det är ett par hundra kilo. All plast i bilen har väldigt hög kvalitet. Då är det bättre att använda plasten och göra en ny produkt av den än att man eldar upp den. Det är ju ett fossilt bränsle. Vi vill ju bli fossiloberoende. Och att då elda upp den, det är inte rätt väg att gå, säger till Ekot.

Plasten i bilar är av bra kvalitet. Den skulle kunna återvinnas till ny plast. Men det är dyrt att återvinna. Det är billigare att bränna upp plasten. Och det är billigare att köpa ny plast för företag som gör nya bilar.

Christer Forsgren är chef på företaget Stena Metall. Det är Sveriges största företag för återvinning. Han säger att det är en fråga om pengar. Det går att återvinna plasten. Men det blir dyrt. Staten måste betala, med subventioner, säger han.

– Det är klart att det går. Allt är en fråga om kostnad. Allt går att återvinna, men det skulle bli en ganska dyr återvinning och man skulle inte kunna klara sig utan någon typ av subvention, säger Christer Forsgren till Ekot.

Sveriges Radios program "Prylarnas Pris" berättar om plast och andra saker som förstör miljön.