Efter Syrieninvasionen

Klart: Sverige vill att EU stoppar vapen till Turkiet

2:16 min

Utrikesminister Ann Linde kommer driva att EU inför ett vapenembargo mot Turkiet. Men inga beslut väntas om det när EU:s utrikesministrar möts på måndag.

– Jag är väldigt glad att jag har en enig EU-nämnd om att Sverige ska gå fram med ett vapenembargo mot Turkiet och att vi även bör undersöka restriktiva åtgärder, säger utrikesminister Ann Linde.

Vad skulle de här restriktiva åtgärderna kunna vara?

– Det är sådant som ekonomiska sanktioner och sanktioner mot personer, men det är ingenting som vi lägger fram konkreta förslag på till ministermötet på måndag utan vi ber EU undersöka olika delar och ha möjlighet att om situationen förvärras, fortsätta.

Vad skulle det här betyda för Sveriges export?

– Vi har varken för 2018 eller 2019 givit några tillstånd för vapenexport till strid. Men ett vapenembargo innebär ju stopp för all krigsmateriel.
 
Frågan är hur stora möjligheterna är i praktiken att få igenom den svenska linjen när EU:s utrikesministrar möts på måndag. För att få det krävs att alla medlemsländer är eniga om det.

Enligt uppgift till Ekot lär frågan diskuteras, vilket skulle skicka signaler till Turkiet, men det väntas inga väntas inga beslut på måndag, varken om vapenembargo eller andra sanktioner. Ann Linde säger att Sverige kommer arbeta för ett stöd för sin linje nu inför mötet.

– Jag kan konstatera att i många länder har man diskuterat olika åtgärder och det nämndes också av flera parlamentariker på EU-nämnden att det här pågår.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har använt de 3,6 miljoner flyktingar som finns i Turkiet för att sätta press på EU, men det oroar inte utrikesminister Ann Linde:

– Jag kan konstatera att president Erdogan har upprepat det här hotet ett antal gånger men hittills har han ansett att det avtalet som finns mellan EU och Turkiet också är bra för Turkiet. Men hur han slutligen kommer att göra vet bara han själv.