Mammakraft

Systerskapet tar dem genom barnens kris

2:23 min

Mammakraft är ett unikt projekt i Malmö.

Här kan mammor som är oroliga för att deras barn ska hamna i kriminalitet, våldsbejakande extremism eller börja med droger dela sina erfarenheter och ta del av föreläsninga

Mammorna ses varje vecka på Internationella Kvinnoföreningen i Malmö. De ses för att diskutera och samtala, bland annat om oron över föräldrarollen.

Walaa Rashid har fyra barn och är en av de som gått kursen.

– Det var den bästa kursen. Jag lärde mig mycket och har fått mycket ny information. Varje kvinna berättade hur hon har det hemma. Vi har fått mycket erfarenhet av varandra, säger hon.

Förutom att de får stöd av varandra kommer familjerådgivare, skolpersonal, polis, psykolog och socialsekreterare till kursen och föreläser för mammorna. Mammakraft är ett samarbete mellan Plattform Malmö och flera andra aktörer, däribland Internationella Kvinnoföreningen, IKF.

– Oavsett om barnet är på väg mot radikalisering, hamna i kriminalitet eller har problem med droger så ser processen likadan ut. Ju mer vi jobbar med mammor, ju mer skillnad kommer vi att se, i nästa led och nästa led, säger Tatjana Ristovski som är verksamhetsledare på IKF.