Blev 57 år

Sara Danius är död

2:36 min

Litteraturprofessorn och den tidigare ständiga sekreteraren i Svenska Akademin, Sara Danius är död. Hon blev 57 år gammal.

Sara Danius blev världsberömd för att hon tog ställning vid striderna inom Svenska Akademin och för sina uppseendeväckande klänningar på Nobelmiddagarna. Litteraturprofessorn Sara Danius var först med mycket. Dotter till militären och läraren Lars Danius och författaren Anna Wahlgren var hon första barnet i en syskonskara om nio barn. Hon var första kvinnan på posten som ständig sekreterare i Svenska Akademin 2015.

Stol nummer sju var hennes, något hon var mycket stolt över eftersom den tidigare intagits av Selma Lagerlöf. Hon väckte stor diskussion när hon var med och valde en helt ny typ av pristagare till Nobelpriset – Bob Dylan.

Åren i rampljuset föregicks av en lång akademisk karriär där hon bland annat behandlat förhållandet mellan litteratur och samhälle hos författare som Gustave Flaubert, Marcel Proust och James Joyce samt marxistisk litteraturkritik. År 2013 blev hon professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet.

Året efter drabbades hon av bröstcancer, vilket hon var öppen med i syfte att ge tröst åt andra i samma situation.

Under våren har cancern som hon var friskförklarad från kommit tillbaka. Den här gången överlevde hon inte sjukdomen.

Sara Danius blev 57 år.