Johan Jehlbo från Malmö vinnare i världens största fototävling

1:33 min

Nu i helgen under Berlin Photo Week har världens största tävling i fotografi avgjorts, EyeEm Awards. Vinnaren som årets gatufotograf blev Johan Jehlbo från Malmö. P4 Malmöhus träffade honom vid prisceremonin i Berlin.

– Det är en stor ära. Jag blev jätteglad. Det är ett erkännande att vinna en fototävling efter alla timmar man spenderar ensam på gatorna. När man väl får ett pris är det ett erkännande för det man gör.

Tävlingen slog nytt rekord i år med över en miljon inskickade bidrag och över hundratusen tävlande fotografer i flera olika kategorier.

- Det är en lite overklig känsla att stå som en av vinnarna bland så många inskickade bilder.

Bilden som Johan Jehlbo vann kategorin "The street photographer" med är tagen på Kiviks marknad. Bilden föreställer en ung kvinna med en hamburgare i handen och bakom henne finns vad fotografen tror är hennes familj. Bilden blev utvald som vinnare bland nästan 100 000 inskickade gatufotografier.

- Jag är väldigt glad att just denna bilden är den vinnande bilden. Den är tagen ur en serie som jag har arbetat på under de sex senaste somrarna där jag har fotograferat marknaderna i Skåne. Det är kanske inte alltid är det vanligaste inom gatufoto.