Jordreform

Zelenskyj vill privatisera Ukrainas bördiga jord

2:29 min

I Ukraina vill presidenten Volodymyr Zelenskyj driva igenom en omfattande landreform. Det ska kanske redan till våren gå att köpa och sälja land, något han hoppas ska leda till stora investeringar. Men många är oroliga på landsbygden, den bördiga jorden är det som gör att man överlever.

En cowboy kommer ridande längs med bygatan i byn Sidorove. Nikolaj driver på morgonkvisten ut ett 30-tal kor på bete.
Sveta öppnar den lilla ladan för sina två kor som glatt springer ut till kompisarna.

– Jag vet inte, om dom gör den här reformen och säljer landet, då vet jag inte vad som händer efter det, säger Sveta.

Byn är redan död, säger hon, mängder av gårdar står övergivna, förskolan och skolan har stängt, det finns inga jobb. Hon har två kor och 2 hektar mark, hennes man har 6 hektar.

Och landbitarna – det är det dom lever på.

President Volodymyr Zelenskyj, som har en majoritet i parlamentet, driver på för en landreform som möjligen redan till våren ska öppna för en marknad där man kan köpa och sälja land.

Dem vi träffar har ingen aning om vad som händer, som Natalja Sudakovskij i byn Majaki.

– Överhuvudtaget ingen information. Det som blir det blir, det beror inte på oss, vi är de små människorna, säger Natalja som tycker att det varit ett dåligt år på deras 5 hektar.

– Skörden var sådär, speciellt solrosorna.

Det finns en aktiv jordbrukssektor i Ukraina med små och stora företag, men som ofta hyr mängder av landbitar från småbönder. Ukraina exporterar också till både EU och Kina.

– Kanske blir det bra när investerarna kommer, de kan ge folk jobb. Men om de tar landet från oss, och vi får ingenting, vad händer då, skrattar Sveta i byn Sidorove.

Ukraina är också ett land med enorm korruption och svaga institutioner. Det gör att små bönder inte sällan befarar det värsta, att de till slut kan blir av med sina bördiga, men mycket små,jordlotter.