Turkiska offensiven i Syrien

Svårt för Sverige få igenom vapenembargo i EU

1:44 min

Samtidigt som den turkiska offensiven pågår träffas EU:s utrikesministrar i Luxemburg. Sanktioner kommer att diskuteras och Sverige driver på för ett vapenembargo mot Turkiet.

– Det är helt klart att, när det blev känt att när Sverige skulle driva detta, så är det flera länder som har sagt ”vad kan vi göra, ska vi stötta ett vapenembargo, ska vi ha egna regler”. Men frågan om att man måste reagera, inte bara med fördömanden, har kommit upp.

Ann Linde hade möten med flera av sina europeiska kollegor i går kväll då hon sökte stöd för att införa ett vapenembargo mot Turkiet.

Sedan förra året säljer inte Sverige något krigsmateriel till Turkiet. Flera andra EU-länder har sedan den turkiska offensiven i Syrien också meddelat att de stoppar försäljning av vapen till landet. Sådana besked har kommit från Finland, Frankrike, Nederländerna, Italien och Tyskland.

Men för att fatta ett sådant beslut på EU-nivå krävs enhällighet och det väntas man inte få på dagens möte. Det var svårt nog för EU-länderna att enas om ett gemensamt uttalande i förra veckan när invasionen startade.

Vissa länder stretade då emot och ville inte markera muntligt mot Turkiets president Erdogan då han hotat med att öppna upp Turkiets gräns mot EU för miljontals flyktingar. Så beslut om konkreta åtgärder, i form av sanktioner eller vapenembargo, är inte att vänta från EU idag.

Men Ann Linde tror ändå att hon och hennes kollegor kan enas om att ta ett första litet steg mot tuffare åtgärder mot Turkiet.

– Det kan bli så att man kommer överens om EU ska tillsätta en arbetsgrupp som snabbt ska titta på vilka möjliga restriktioner man ska ha, om vi får en majoritet för det, jag bedömer att vi kommer att få det.

Även i EU-parlamentet höjs röster för att EU ska agera tuffare mot Turkiet. Över 225 ledamöter kräver i ett brev till EU:s utrikeschef Federica Mogherini stopp för export av vapen till Turkiet och fryst EU-stöd.