Parlamentsval

Polskt regeringsparti kan få absolut majoritet

1:57 min

I Polen går det styrande Lag och rättvisa-partiet mot en storseger i parlamentsvalet som hölls igår. När mer än 80 procent av rösterna räknats pekar prognosen på att partiet kommer att få absolut majoritet.

– Jag tror att om Lag och rättvisa kan bilda regering utan andra så fortsätter partiet sannolikt i samma riktning som tidigare, partiet ser då ingen orsak till förändring.

Det säger Wladyslaw Teofil Bartoszewski från Bondepartiet PSL som hade tilldelats något av en vågmästarroll i valet till polska sejmen, parlamentets underhus.

Då nästan alla röster räknats ser Lag och rättvisa ut att ha fått ett stöd på cirka 45 procent.

Lag och rättvisa har styrt Polen under de senaste fyra åren, och relationen till EU har varit ansträngd.

EU har kritiserat den polska regeringen bland annat för dess restriktiva inställning till att ta emot asylsökande.

Men framför allt har EU med oro sett på de förändringar som Lag och rättvisa har gjort inom det polska rättsväsendet – de strider mot EU:s grundvärderingar säger EU som har dragit Polen inför EU-domstolen.

Det största oppositionspartiet Medborgarplattformen, som bland annat hoppas på en bättre relation till EU, ser ut att få cirka 26 procent av rösterna med sin Medborgarkoalition.

Bondepartiet ser ut att ha fått nästan 9 procent av rösterna – det är en klar ökning sedan valet 2015.

Polariseringen i Polen bedöms av många har ökat under de senaste åren, men Bartoszewski påpekar ett ökat stöd för de partier som politiskt finns i mitten.

– Vi fick nästan 10 procent av rösterna och vi representerar mitten. Polen är polariserat; indelat i höger och vänster, men mitten fördubblade sitt stöd vilket inte är så dåligt.