Protester mot Peter Handke utanför svenska ambassaden i Kosovo

1:32 min

Under måndagen hölls en protestdemonstration utanför svenska ambassaden i Pristina, mot att österrikiske Peter Handke tilldelas årets Nobelpris i litteratur.

Svenska Akademiens beslut att ge årets nobelpris i litteratur till österrikiske Peter Handke har väckt starka reaktioner på många håll i världen, och känslorna är extra starka på Balkan.

I Kosovos huvudstad Pristina hölls under måndagförmiddagen en protestdemonstration utanför den svenska ambassaden. Det bekräftar ambassaden för Kulturnytt.

Demonstranterna krävde att Svenska Akademien tar tillbaka sitt beslut och inte ger priset till Handke. Ytterligare protester planeras längre fram, enligt flera lokala medier.

Samma krav har kommit från Kosovos Akademi för vetenskap och konst. I ett öppet brev till Svenska Akademien skriver man att man är "besvikna" och "djupt indignerade" över beslutet att utse Handke till pristagare. Även Albaniens premiärminister Edi Rama skrev i förra veckan på Twitter att det är ett "skamligt" val.

Till Dagens Nyheter säger Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm att man är medveten om att Peter Handke är kontroversiell, men att många av omvärldens reaktioner inte stämmer överens med den bild de har av situationen.

Kritiken mot Handke gäller hans inställning till Serbiens roll i Balkankrigen under 1990-talet. En essä från 1996 har av många tolkats som ett stöd för den serbiska sidan i krigen, och Handke höll senare även tal på Serbiens ex-president Slobodan Milosevics begravning.

Milosevic stod anklagad för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten vid Haag-tribunalen, och dog medan rättegången pågick.