RECENSION – KONST

"Arktis" – Nordiska museet ställer sig mitt i en av samtidens hetaste frågor

8:31 min

Utställningen "Arktis - medan isen smälter" på Nordiska museet i Stockholm är en av musei-Sveriges största satsningar på länge. Mattias Berg har varit där.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

– Bara pressvisningen i sig var en illustration till hur stort det här projektet är. Ett helt gäng forskare och intendenter visade ovanligt många journalister runt under ovanligt lång tid, berättar kulturredaktionens kritiker Mattias Berg när han gästar P1 Kultur.

– Museichefen, danska Sanne Houby-Nielsen, berättade – inte utan stolthet – att det var hon själv som hade tagit initiativet till den här utställningen för mer än tre år sedan, då diskussionen om klimatet – och Arktis, för den delen – inte var alls så intensiv som den blivit nu.

Men Arktis, på Nordiska museet, som väl annars mest håller på med folkliv och historiska traditioner... hur fungerar det?

– Det är en av de saker jag tycker är allra bäst med den här utställningen.
Att ett museum för en gångs skull vågar ställa sig mitt i en av samtidens hetaste frågor, om man nu kan uttrycka sig så om Arktis, och verkligen vill någonting.

– Man börjar med att liksom gå in i en spricka i ett stiliserat isberg, som en illustration över hur klimatförändringarna får de här enorma blocken att smälta. Sedan försiggår hela den här utställningen liksom inuti den här sprickan.

Lyssna på hela samtalet från P1 Kultur i ljudlänken ovan