Fotosyntes

Superorganismen som kan minska beroendet av fossila bränslen

2:18 min

En av vår tids största utmaningar är hur vi ska kunna täcka vårt energibehov på ett hållbart sätt, utan att använda fossila bränslen. Kan lösningen finnas hos en extremt liten organism i havet?

Hör mer i Vetandets värld!

Den är en riktig kraftmaskin. Cyanobakterien Prochlorococcus är världens minsta organism som kan fotosyntetisera. Alltså omvandla solens strålar till bränsle, enbart med hjälp av koldioxid och vatten.

 – Fotosyntes är ett konststycke vi människor med all vår påhittighet ännu inte lyckats med, säger marinbiolog Sallie Chisholm.

För trots att artificiell, eller konstgjord, fotosyntes är ett hett forskningsområde, så är det extremt svårt att få det att fungera på ett storskaligt och långsiktigt sätt.

Men om vi lyckas, som skulle kunna innebära att vi själva kunde producera bränsle på ett hållbart sätt, vilket skulle revolutionera våra energisystem och minska beroendet av fossila bränslen.

Det är här Prochlorococcus kommer in. För den här cyanobakterien är supereffektiv på att fotosyntetisera. Med sin extremt slimmade uppsättning av gener, kan den kan omvandla solljus 200 meter ner i havet.

Hur den lyckas? Det vet vi inte än. Men Sallie Chisholm menar att om vi tar reda på hur den är uppbyggd, så kan vi använda den som en modell, och kopiera hur den gör:

– Om vi kan ta reda på hur den är uppbyggd, naturens egna minimala fotosyntesmaskin, så kan den kanske ge inspiration för artificiell fotosyntes.