Tyskland

Hotet från högerextremister ökar

1:25 min

I Tyskland ökar hotet från våldsbejakande högerextremister.

Det konstaterar tyska myndigheter som nu vill använda nya metoder och mer personal för bekämpa hotet.

Chefen för den federala polisen i Tyskland säger att man har identifierat 43 personer som är i stånd att utföra ett terrordåd med högerextrema förtecken.

Det är dubbelt så många som för tre år sedan. Sammanlagt räknar man med 12 700 våldsbejakande högerextrema i landet.

Men 27-åringen som i förra veckan misstänks ha mördat två personer och försökte skjuta sig in i en synagoga i Halle i östra Tyskland, var inte känd hos polisen. Och den man som misstänks för att i början av sommaren ha skjutit ihjäl en kristdemokratisk regionalpolitiker troddes ha lämnat de högerextrema sympatierna bakom sig för länge sedan.

Det har blivit svårare att upptäcka radikaliserade personer, på grund av det myndigheterna kallar för en virtuell globalisering av högerterrorn; likasinnade träffas via internet, i onlineforum och på spelplattformer i stället för i verkliga livet.

Därför vill polisen och underrättelsetjänsten lägga mer personal på att övervaka nätet och man vill ha utökade befogenheter att även avlyssna krypterad kommunikation.

Facebook och Twitter ska inte bara åläggas att plocka ner hat och hot utan också att rapportera det till polisen. Men man vill också noggrannare övervaka till exempel kampsporttillställningar och konserter med högerextrema förtecken, där radikala nätverkar och rekryterar och där man skaffar sig intäkter.