P4 Örebro granskar

Efter P4 Örebros avslöjande: Nu granskas Örebrokompaniet

1:50 min

Konkurrensverket kommer att inleda en granskning av det kommunala bolaget Örebrokompaniet.

Efter P4 Örebros avslöjande om hur Örebrokompaniet betalat ut flera miljoner kronor utan upphandling kommer nu Konkurrensverket att inleda en granskning.

– I det här fallet tyckte vi att det såg som att det kan finnas vägledande skäl och att det var kontrakt av inte obetydlig storlek. Då är det något som vi borde titta på, säger Malin De Jounge som är enhetschef på Konkurrensverket.

Örebrokompaniet har de senaste åren betalat ut flera miljoner kronor till tre företag utan att ha gjort någon upphandling. Ett fall gällde köp av reklambyråtjänster där upphandlingsavtalet hade löpt ut. Ett annat fall gällde ett bolag som anordnade Örebrogalan där upphandlingsreglerna inte följdes.

Det tredje fallet handlar om "Den magiska maskinen" som är en projicering på Örebro slott. Örebrokompaniet menade att de gjort ett konstnärligt undantag från upphandlingsreglerna, men det är just det som Konkurrensverket nu vill titta närmare på.

– Det finns ganska lite praxis kring undantagen och vi söker efter ärenden för att få fram vägledning, säger Malin De Jounge.

– Anser vi att det är överträdelse så kan vi ansöka om upphandlingsskadeavgift eller skriva tillsyns beslut.