Brexit

Förhandlade om brexit – hela natten

2:02 min

Ingen vit brexitrök i Bryssel ännu – men samtal pågår fortfarande.

Förhoppningen är att EU och Storbritannien ska nå en uppgörelse innan toppmötet som börjar i morgon, torsdag.

Diskussionerna mellan EU:s och Storbritanniens brexitförhandlare har pågått hela natten här i Bryssel för att lösa ut de sista svåra knutarna.

Framförallt rörande gräns- och tullfrågan.

Officiella besked lyser med sin frånvaro men det verkar som att den brittiska regeringen har backat och ska vara redo att acceptera att Nordirland stannar både i EU:s inre marknad OCH i EU:s tullunion. På så sätt undviker man en gräns mellan Nordirland och Irland – vilket EU krävt hela tiden.

Liknande förslag kom tidigare från EU, men den dåvarande brittiska premiärministern Theresa May sa blankt nej till det, eftersom det var något hennes nordirländska stödparti inte kunde acceptera.

En annan svår fråga har varit om man ska ge det nordirländska parlamentet rätt att ensidigt säga upp avtalet. EU har inte velat ge ett sådant veto då det i så fall inte blir den försäkring som EU vill se för att undvika en gräns. Men trots det verkar det som att EU nu mjuknat och är villig att kompromissa.

Men klockan tickar för förhandlarna. Planen är att EU:s chefsförhandlare Michel Barnier ska kunna presentera uppgörelsen först för EU-kommissionen på förmiddagen i dag och sedan för EU-länderna på eftermiddagen.

Därefter är tanken att EU:s ledare ska sy ihop brexitsäcken på toppmötet som börjar imorgon.

Efter det krävs godkännande i EU-parlamentet, och framförallt i det brittiska parlamentet som redan röstat ner tidigare avtal tre gånger.

I väntan på formellt godkännande kan det behövas en förlängning av brexit – vilket skulle betyda att Storbritannien inte lämnar EU som planerat, 31 oktober.