Lagförslag

Förslag: USA ska stödja protesterna i Hongkong

2:08 min

Amerikanska representanthuset har klubbat igenom ett uppmärksammat lagförslag till stöd för protesterna i Hongkong. Förslaget innebär en årlig översyn av stadens självbestämmande och efterlevnad av mänskliga rättigheter.

– Jag är stolt över att USA:s representanthus stöttar Hongkongborna i deras kamp, sade den amerikanske kongressledamoten, demokraten Jim McGovern, när han talade sig varm för lagförslaget som med ett partiöverskridande stöd klubbades igenom i det amerikanska representanthuset tisdag kväll, lokal tid.

Lagförslaget innebär att USA i en årlig översyn ska bedöma om Hongkongregeringen efterlever sina åtaganden gällande mänskliga rättigheter, och om staden kan anses vara tillräckligt självständig från Fastlandskina.

Eventuella brister kan innebära att USA drar tillbaka de förmånliga handelsvillkor som man har med Hongkong, sade Jim McGovern. 

Protesterna från Peking har som väntat varit kraftiga. Utrikesministeriets talesperson Geng Shuang varnade för att Kina kommer införa ”starka motåtgärder”, men specificerade inte mer än så.

Det amerikanska lagförslaget måste, innan det kan träda i kraft, även klubbas i senaten – men där uppskattas stödet vara stort.

Därefter landar det på presidentens bord, som har sista ordet.

De omfattande protesterna i Hongkong har pågått i över fyra månader och är en reaktion på det många Hongkongbor ser som Fastlandskinas allt större inflytande över staden.

Idag öppnar också den lagstiftande församlingen i Hongkong för första gången sedan i somras, och chefsminister Carrie Lam väntas dra tillbaka det kritiserade lagförslaget om utlämnade av misstänkta brottslingar till Fastlandskina, som var det som startade proteströrelsen.