Hongkong

Högljudda protester mot chefsminister Carrie Lam

2:21 min

När parlamentet i Hongkong skulle öppna i dag för första gången sen i somras blev det högljudda protester mot chefsminister Carrie Lam som häcklades av sina motståndare. Tillslut tvingades hon lämna parlamentet.

Ordföranden i Hongkongs parlament LegCo, Andrew Leung, gjorde sitt bästa för att få tyst på de högljudda pro-demokratiska ledamöterna när chefsminister Carrie Lam försökte lägga fram sin politik i ett linjetal i Hongkong i dag.

Lam hade knappt hunnit börja, innan hon avbröts.

Chefsministern tvingades tillslut lämna kammaren, omringad av ledamöter som krävde hennes avgång och som viftade skyltar som porträtterade Lam med blodiga händer.

Dagens öppnande av parlamentet i Hongkong var det första sedan byggnaden vandaliserats av demonstranter i början av juli.  På agendan var att officiellt dra tillbaka det kritiserade lagförslag om utlämnande av misstänkta brottslingar till Fastlandskina som startade hela proteströrelsen för över fyra månader sedan.

Men efter att Carrie Lam avbrutits två gånger och hon istället tvingats släppa en videoinspelning av sitt linjetal – så kom beskedet att lagförslaget först dras tillbaka nästa vecka.

Lams stöd som chefsminister är på historiskt låga nivåer och även bland de egna leden mullrar nu missnöjet.

Ordföranden för det största pro-Pekingpartiet DAB, till exempel, beklagade sig i lokalmedia att Lams föreslagna politik saknade åtgärder för att återställa ordningen Hongkong.

Och på andra sidan, bland proteströrelsen, har nya massdemonstrationer utlysts till helgen.

Lams tal innehöll inte heller några förslag på hur protesterna skulle hanteras, fokus låg på bostadspolitik.

En lösning på de protester som lamslagit Hongkong i över fyra månader verkar därmed fortfarande vara långt borta.