Kalmar Län

Rättstvist om flyktingpengar: "Uppgiven och besviken"

2:11 min

Många kommuner är missnöjda med den kompensation de får från staten för sitt flyktingmottagande. Bland annat vill Hultsfreds kommun ha betalt för skolbaracker som gett plats för asylsökande elever.

Allt fler kommuner vänder sig till domstol för att försöka få ut pengar som de tycker sig ha rätt till. Över 3 000 överklaganden har kommit in till förvaltningsrätterna sedan början på förra året, visar Ekots kartläggning.

– Vi har hyrt in moduler för en kostnad på ungefär 10 miljoner per år. Sedan står vi nu utan kostnadstäckning, jag känner mig både uppgiven och besviken, säger Martin Snickars som är skolchef i Hultsfred.

Sedan förra året har alla länets kommuner, utom Mörbylånga, klagat på de statliga ersättningarna. I hela landet handlar det om åtta av tio kommuner.

– Jag kan förstå att kommunerna har bedömt att de har rätt till en ersättning och vi gör en annan tolkning. Då är det bra att möjligheten att överklaga till en domstol finns, säger Åke Svedmert, sektionschef på Migrationsverket.

Men alla klagomål innebär också en kostnad för skattebetalarna - tiotals miljoner kronor handlar det om, om man utgår från domstolens snittkostnad för den här typen av mål. Onödiga pengar, tycker Martin Snickars i Hultsfred.

– Vi borde jobba tillsammans och inte ha ärenden i förvaltningsrätten, så det känns ju inte bra.