Flyktingersättning

Vilhelmina i tvist med Migrationsverket – nekas ersättning

1:58 min

8 av 10 kommuner i Sverige har överklagat beslut från Migrationsverket.
– Man flyttar över statens ansvar på kommunerna, säger Mats Öhrn, socialchef på Vilhelmina kommun.

Många kommuner känner att dom blir dåligt kompenserade när de tar emot människor från andra länder. Så till den grad att kommunerna vänder sig till domstol för att försöka få ut pengar som de tycker sig ha rätt till.

Sedan början på förra året har Sveriges domstolar tagit emot tusentals överklaganden från kommuner som är missnöjda med ersättningen när dom tar emot människor från andra länder.

Förvaltningsrätten i Umeå har just nu 92 pågående ärenden av det slaget, 10 av dem kommer från Vilhelmina kommun.

– Våran uppfattning är väl att man har börjat tolka sitt eget regelverk skarpare och det påverkar kommunerna. Man flyttar över ansvaret till kommun istället för att ta det samlade ansvar som staten har, säger Mats Öhrn som är socialchef på Vilhelmina kommun.

– Så ska vi ligga ute med pengar åt staten så förlorar Vilhelmina kommuns medborgare som är i behov av våra insatser på andra områden. Det är inte rimligt.

Vilhelmina är långt ifrån ensamma. Ekots granskning av de så kallade 22/12-ärendena om statlig ersättning visar att sedan förra året har mer än 240 kommuner gjort samma sak och överklagat när de varit missnöjda med ersättningen. Antalet överklaganden har mångdubblats de senaste åren.

Åke Svedmert är sektionschef på Migrationsverket och ansvarig för ersättning till kommuner och landsting. Han säger att han förstår hur viktiga dom här pengarna är för kommuner som Vilhelmina.

– Jag kan förstå att kommunerna har bedömt att de har rätt till en ersättning och att vi gör en annan tolkning, då är det bra att möjligheten att överklaga och pröva i domstol finns, säger Åke Svedmert.

Kostnad för flyktingmottagning

Diskussionen om hur kostnaderna för flyktingmottagandet ska fördelas mellan stat och kommun har pågått i decennier.

Det ligger framför allt på kommunerna att se till att människor som kommer hit blir en del av samhället - att barnen lyckas i skolan och att vuxna lär sig svenska och kan gå vidare och få jobb.

Asylmottagandet beslutas av regering och riksdag, bortom kommunernas kontroll. Som kompensation får då kommunerna pengar från staten.

Men det finns inget löfte om att kompensationen ska vara heltäckande.
Och regeringens regelverk förändras ständigt.

Ekots granskning visar att mer än 240 av Sveriges 290 kommuner har överklagat den ersättning som de fått av Migrationsverket när de menar att de har rätt till mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.