Från Turkiet

Oro för ny flyktingvåg till Grekland: "Fler fartyg i rörelse"

2:09 min

Oron för att en ny våg av flyktingar och migranter ska komma till Grekland märks på flera sätt. Bland annat uppges fartygstrafiken kring ön Lesbos ha ökat kraftigt.

– Ja, det är många fler officiella fartyg från båda sidor i rörelse här nu sedan några veckor, säger Nick Powell, som arbetar för frivilligorganisationen Lighthouse Relief vid stränderna på norra Lesbos.

– Både Turkiet och Grekland, och både kustbevakning och militärfartyg. Nato är här liksom den turkiska marinen, säger han.

Grekland bad för någon vecka sedan om förstärkning från Nato, fler militärfartyg, men här finns också redan flera nationaliteter inom EU:s gränsstyrka Frontex.

I Mytilene, på Lesbos, syns grekisk kustbevakning, men också brittisk flagg och italiensk.

Trots de tätt duggande hoten från Turkiets president Erdogan att bryta löftet till EU att stoppa migrantbåtar, så tycks den turkiska kustbevakningen ännu arbeta med full kraft.

En EU-ambassadör på snabbesök säger sig fått veta att grekisk kustbevakning bistår turkarna med att spana på turkisk vatten och tipsar om båtar är på väg. För har flyktingarna och migranterna redan passerat in på grekiskt vatten, kan de inte hejdas i enlighet med internationella regler.

– Vi hör av de som kommer i båtarna att många väntar i skogarna i Turkiet, men vi har inga egna kontakter där, säger Nick Powell på frivilligorganisationen Lighthouse Relief.