Irak

Kurder flyr norra Syrien

2:08 min

Den turkiska offensiven mot kurderna i norra Syrien har lett till ännu en oöverskådlig flyktingkris. Många hjälporganisationer har tvingats avbryta sitt arbete och lämna norra Syrien. Minst 160 000 människor är på flykt och ungefär 1000 av dem har lyckats ta sig över gränsen till irakiska Kurdistan. Vår korrespondent var med när flyktingarna anlände.

Bland dessa hundratals flyktingar finns Najah Rasso och hennes två barn.

Jag mötte dem redan på bussen från gränsen, där de satt ihopträngda bland andra barnfamiljer, och Najah berättade vad de flytt ifrån.

– Vi visste inte om artillerielden skulle träffa vårt hus eller grannens, vi levde i skräck.

Förutom skräcken har de tvingats navigera nya politiska maktförskjutningar, med den syriska regeringsarmén och Ryssland på plats i det område som kallas Rojava istället för USA.

– Framtiden är oviss, säger Najah, oviss och mörk, jag litar inte på att vi kan leva i säkerhet i Qamishli och jag ville ta mina barn ut ur detta mörka öde.

När jag försöker ställa frågor till den 15-åriga dottern, Soline, vänder hon bort ansiktet och börjar gråta häftigt och otröstligt. Mamman tar då omedelbart fram flickans instrument, en tambour, en långhalsad kurdisk luta, och när Soline får den i händerna börjar hon spela och blir alldeles lugn.

Familjen har inte tagit med sig mer än en liten väska.

– Nej, säger mamman, vi har nästan inga kläder eller saker med oss, vi tog bara med Solines tambour, en laptop och en lärobok i engelska – vi tog bara med våra drömmar och våra ambitioner.

Och när 15-åriga Soline har ätit skålen med ris och tomatsås, ler hon svagt och avslöjar hon att hon kan lite engelska och att hennes mål är att bli läkare.