Offensiven i nordöstra Syrien

Migrationsverket stoppar alla asylbeslut om nordöstra Syrien

1:37 min

Migrationsverket stoppar nu alla asylbeslut som gäller personer från nordöstra delen av Syrien. Det beslutade myndigheten i dag på förmiddagen, kan Ekot nu berätta.

Det här gäller även de personer som kan ha fått ett beslut om utvisning till just det området.

Orsaken är den osäkra situationen i Hassakah-provinsen sen Turkiets offensiv inleddes i förra veckan.

– Det är väldigt svårt att förutse vad som kommer hända framöver. Därför har vi i dag beslutat att stoppa beslutsfattandet för syriska medborgare från den här provinsen. Vi fattar inga avslagsbeslut och vi kommer inte heller att bevilja några tillstånd just nu. Vi måste avvakta läger för att se i vilken riktning detta går, säger Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer.

Den turkiska offensiven i nordöstra Syrien inleddes på onsdagen i förra veckan. Sedan dess har Migrationsverket arbetat intensivt för att skaffa sig en bild av läget i den delen av landet, Hassakah-provinsen.

I myndighetens rättsliga ställningstagande om Syrien, som ligger till grund för beslut i asylärenden och utvisningsärenden, stod så sent som i augusti att just Hassakah-provinsen är en av de mer stabila regionerna i Syrien och att människor kan skickas tillbaka dit i framtiden.

Sent i fredags kunde dock Ekot rapportera att Migrationsverket var på väg att ändra sig kring just den delen. Rättschefen Fredrik Beijer sa då att det troligen skulle bli en ändring om nordöstra Syrien.

På torsdagsförmiddagen, efter flera dagars arbete med analys av läget och informationsinsamlande, så fattade Migrationsverket ett formellt beslut i frågan. Samtliga asylbeslut som rör Hassakah-provinsen stoppas tillfälligt. Inga avslag, inga beviljade tillstånd - och inte heller några återvändandebeslut kommer att fattas.

Fredrik Beijer säger att om det skulle finnas ett laga kraft vunnet beslut om utvisning till det här området så kommer Migrationsverket att inhibera dem, det vill säga stoppa verkställigheten av den utvisningen tills situationen i Hassakah-provinsen blir lättare att bedöma.

Och han poängterar att beslutet i dag endast gäller just den här delen av landet. I övrigt gäller fortfarande det rättsliga ställningstagandet om Syrien från augusti.

– Det är en temporär del av det rättsliga ställningstagandet. I övriga delar, när det gäller övriga provinser, så gäller fortfarande den praxis vi har beslutat om.