tusentals överklaganden

Utredare: Flyktingersättningarna är för komplicerade

2:15 min

Klagomålen från missnöjda kommuner strömmar in till domstolarna – men om ersättningssystemet förenklades skulle det bli färre rättsprocesser, menar nationalekonomen Anton Ringström.

Som Ekot uppgett tidigare under torsdagen så har över tusentals överklaganden kommit in från kommuner som vill ha mer pengar från Migrationsverket.

Anton Ringström, nationalekonom på Riksrevisionen, har varit utredningssekreterare i den statliga Mottagandeutredningen, där han analyserat ersättningssystemet.

Nationalekonomen kände inte till att klagomålen blivit så många – men det förvånar honom inte.

– Det är en logisk konsekvens av att man har ett ersättningssystem som är ganska komplicerat. Det är många ersättningar som kommunen måste söka och ganska komplicerade villkor för när man kan få ersättning, säger Anton Ringström.

När kommunerna har utgifter för asylsökande och nyanlända så kan de söka ersättning för det från Migrationsverket.

Om Migrationsverket anser att kommunerna inte uppfyller villkoren blir det avslag, vilket har lett till många klagomål. Sedan början på år 2018 har över 3 000 överklaganden kommit in till domstolarna från missnöjda kommuner. Ekots kartläggning visar att åtta av tio kommuner har överklagat.

– Ett uppenbart problem är just att det kostar pengar för stat och kommun, att hålla på med de här överklagandena. Och sen, när stat och kommun tvistar i rätten om vem som ska betala flyktingmottagandet så främjar det ju inte tilliten mellan stat och kommun, utan tvärtom så är det dåligt för tilliten, säger Anton Ringström.

Han menar att klagomålen skulle bli färre om systemet förenklades.

Mottagandeutredningen föreslår att fler schablonbelopp ska betalas ut, istället för att kommunerna sitter och skriver detaljerade ansökningar.

Bara administrationen av ansökningarna kostade Migrationsverket och kommunerna runt 300 miljoner kronor år 2016, enligt en tidigare rapport från Riksrevisionen.

Idag finns det inte heller något löfte från regering och riksdag, om att kompensationen för flyktingmottagandet ska vara heltäckande. Där vill utredarna se en tydligare linje.

– Kommuner som tar emot många ska inte få sämre förutsättningar att bedriva välfärd med hög kvalitet, än kommuner som tagit emot färre, säger Anton Ringström.

Så många överklaganden har domstolarna fått in:

År 2015: 306 st

År 2016: 491 st

År 2017: 1 571 st

År 2018: 2 322 st

År 2019: 1 267 st

Källa: Förvaltningsrätternas målregister över inkomna överklaganden gällande statlig ersättning för asylsökande med flera, mellan 1 jan 2018 och 7 okt 2019.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.