P4 Örebro granskar assistansbranschen

Vart tionde assistansbolag kan vara kriminellt

2:00 min

Försäkringskassan misstänker att mellan 50 och 100 assistansbolag kan vara kriminella och utnyttja det svenska välfärdssystemet.

Varje år så betalar Försäkringskassan ut närmare 30 miljarder kronor i assistansersättning.

Av 900 assistansbolag misstänker myndigheten att mellan 50 och 100 kan vara mer eller mindre kriminella. Bolagen kan ha tagit del av pengar som de inte har rätt till.

– Vi får impulser som vi utreder och det omfattar den storleksordningen 50-100 bolag som vi utreder, säger Linus Nordenskär som är nationell försäkringssamordnare.

När flera myndigheter under torsdagen presenterade en gemensam lägesbild om den organiserad brottsligheten så lyftes assistansbranschen fram.

Bland annat handlar det om misstankar att bolagen utnyttjar utländsk arbetskraft, men även att de överdriver assistansbehov eller utför mindre assistans än vad de får ersättning för.

Enligt Linus Nordenskär har Försäkringskassan de senaste åren gjort flera polisanmälningar men även stoppat utbetalningar till många bolag.

– Vi har anmält bolag till både polis och Inspektionen för vård och omsorg. Men vi har även arbetat aktivt de senaste åren och stoppat utbetalningar till närmare 40 bolag.