Partistämman

M-kvinnor: Fokusera på kvinnor i kvotflyktingsystemet

2:10 min

På Moderaternas pågående stämma vill kvinnoförbundet nu få partiet med sig på att Sverige ska ställa krav på vilka kvotflyktingar som ska tas emot.
Under flyktingvågen sökte fler män än kvinnor asyl, och nu måste könsfördelningen bli jämnare, anser Moderatkvinnornas ordförande Josefin Malmqvist.

– Sverige har tagit emot en hög andel män och pojkar de senaste åren, och vi tycker att det är rimligt att vi nu ställer krav på att vi vill ta emot fler kvinnor och flickor i första hand, säger Josefin Malmqvist.

I dag inleddes Moderaterns stämma i Västerås, och en av de frågor som diskuteras är migrationen. Moderatkvinnorna har fört fram ett nytt förslag: att Sverige i första hand ta emot ensamkommande flickor och kvinnor, ett krav som ska drivas gentemot FN:s flyktingorgan UNHCR.

Skälet till det här är att sex av av tio asylsökande de senaste åren har varit män, enligt kvinnoförbundets ordförande Josefin Malmqvist.

– Det blir ju en övervikt män och det ser vi också i Sveriges befolkningsstatistik som helhet, att det faktiskt har påverkat. Därför tror vi att det är viktigt att vi på sikt balanserar upp detta så att vi också har en jämn fördelning i de nya medborgare vi tar emot i Sverige.

Tidigare i dag inledningstalade partiledaren Ulf Kristersson. Han pekade ut lag och ordning som en av de viktigaste frågorna för Moderaterna framöver.

– Den här regeringen har tappat kontrollen över kriminaliteten. Det är vi som vet vad som krävs för att krossa gängen och stoppa stöldligorna.

Heta frågor på stämman – där det kan bli strid – är motionskraven på ett avskaffande av statlig skatt och ett förbud för barn att bära huvudduk i förskolan och skolan.

Men många av partiledningens förslag - som rör en rad områden – väntas få stort stöd av ombuden. Det gäller till exempel kravet på ett bidragstak för de som saknar jobb.

Moderaterna vill sedan tidigare att nyanlända ska kvalificera sig för att få full tillgång till trygghetssystemen. Partistyrelsen föreslår nu att den här gruppen inte ska ha rätt till fullt försörjningsstöd från start.
För många är etableringsersättning och försörjningsstöd delvis en fälla, eftersom det inte lönar sig att gå till jobbet, säger den ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

– Så kan vi inte ha det när kommunerna går på knäna, när ekonomin är ansträngd på många sätt, och det här passiviserar.