Åklagare utreder förtal efter Youtube-bråk med Joakim Lundell i centrum

12 min

Sedan mitten av mars i år har Joakim Lundell använt sin kanal på Youtube till att sprida personangrepp och brottsanklagelser mot influencern Joz of Sweden. Flera andra youtubers har hakat på och nu pågår en förundersökning om förtal på plattformen.

Det är oklart vem eller vilka personer som misstänks. Men förundersökningen rör flera videos på Youtube från tidigare i år. Vid det här laget har hundratusentals tagit del av den hätska kampanjen och de allvarliga anklagelserna mot "Joz" i sociala medier.

Joz: "svårt värja sig"  
Den mest sedda videon hos Joakim Lundell, där Joz pekas ut som fuskbyggare och bedragare, har i dagsläget över 990 000 visningar. Följare har också fått löpa fritt och hata i kommentarsfälten. En kvinnlig youtuber har i en annan video anklagat Joz för sexuella trakasserier.

Joz, eller Johan Sernebrink som han heter, träder nu fram och förnekar alla anklagelser om brott.

– Mitt liv har gjorts om till ett mindre helvete. Och det har givetvis blivit effekter på alla i min familj. Det är väldigt svårt att värja sig mot anklagelserna, säger han i Medierna.

Lundell försvarar videos
Joakim Lundell tycker inte att han behöver ta ansvar för hatet i kommentarsfälten och vad det han publicerar får för konsekvenser.

– Gör man skit får man ju räkna med att folk reagerar. Det är fan inte mitt fel att jag har en miljon följare. Så fort Joakim Lundell nämner något om någon annan då är det så jävla synd om personen, säger Joakim Lundell till Medierna. 

Kan bli åtal
Förundersökningar om förtal är ovanliga i Sverige, men Mårten Schultz, professor i civilrätt och expert på internetjuridik, bedömer att den stora spridningen kan ha spelat in.

– Skadan blir större för att det är så himla många som kollat på klippet och det kan då tala för att åklagare ska inleda förundersökning och sedan också kanske åtala.

Generellt gäller för förtalsmål att det inte behöver spela avgörande roll huruvida uppgifter som sprids är sanna eller inte. Den som pekar ut någon som klandervärd kan åtalas för förtal oavsett.

– Jag ångrar ingenting. Jag känner inte att jag har gjort fel, säger Joakim Lundell.