Spanien

Våldsam kväll i Barcelona

2:12 min

Polis och demonstranter har drabbat samman under fredagskvällen och fler hundra människor ska ha skadats.

Det blev ännu en våldsam kväll och natt i Katalonien, och särskilt i Barcelona, där våldet fortsatte långt in på småtimmarna. Sammanlagt skadades ett sextiotal civila. Dessutom skadades 207 poliser, varav en allvarligt. Sammanlagt under veckan har 16 personer gripits, men fler gripanden är att vänta, enligt inrikesministern.

Dagen började med en lugn och folklig manifestation i Barcelona, Enligt polisen var det en halv miljon människor, varav många hade vandrat till fots från andra städer.
De protesterade emot att katalanska separatistiska politiker har dömts till långa fängelsestraff efter att ha organiserat en olaglig omröstning och självständighetsförklaring för två år sen.

Men vid sjutiden på kvällen brann barrikaderna för fjärde kvällen i rad och sammandrabbningarna mellan polis och demonstranter blev de värsta hittills.
Demonstranterna bestående av främst anarkister och antifascister, kastade sten och smällare mot polisen som svarade med tårgas och skumprojektiler. Under mer än två timmar pågick vad som liknade ett inbördeskrig i centrala Barcelona nära den spanska polisens högkvarter

För att skingra folkmassan senare under kvällen, så använde polisen vattenkanoner och vid Plaza de Catalunya körde polisen upp med sina piketer nära folkmassan, som sprang för livet.

Michael Ward som är turist från San Francisco hamnade mitt i tårgasen.

– Ögonen tårades och det påverkade andningen, jag har aldrig varit med om tårgas tidigare sa han.

Vid en presskonferens sa den spanska inrikesministern Fernando Grande Marlaska, att ingen av de gripna kommer att undgå straff.

– För flera väntas sex års fängelse, sa den spanske inrikesministern