KONFLIKT

Fredsförsöken står still – limbo i östra Ukraina

2:07 min

Fortfarande har inga trupper dragits tillbaka från två viktiga byar i Ukraina, trots att ett avtal om det slöts i Minsk för två och en halv vecka sedan.

Det som skulle vara starten på den ukrainske president Volodymyr Zelenskyjs fredssträvan står nu still och stampar. Istället har oron spridit sig bland folk som lever längs frontlinjen.

– Det sköts helt nyligen, bara för en stund sedan, kanske en och en halv timme, säger Lena och Nikolaj där vi står tillsammans vid stålporten till deras lilla hus, bara en kilometer från frontlinjen i Avdiivka.

Ljuden, speciellt de dova dunsarna från granatkastare och de skarpare, ettriga ljuden från automatvapen, de har varit dagligt återkommande i deras vardag de senaste fem åren.

Lena och Nikolaj, som har en låda med äpplen på pakethållaren, tycker det vore bra om soldaterna till slut drog sig tillbaka, bra om någon förhandlar fram en fred, bara kriget tar slut.

– Låt dem bestämma om de ska retirera, det viktigaste är att det blir fred, det tycker Dima och Oleg som handlar mat i en liten kiosk i Avdiivka.

Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj har tryckt på för att kriget ska ta slut i östra Ukraina, det lovade han när han valdes till president.

Att trupper skulle dras tillbaka var en sak man kom överens om i Minsk, att val skulle hållas var något annat.

Nu har det snart gått tre veckor, inget händer. Istället fortsätter som vanligt de omfattande brotten mot vapenvilan, precis som de gjort i flera år.

De planerade reträtterna har dock gjort folk oroliga, att de ukrainska trupperna skulle retirera från just deras Avdiivka, det tycker Oleg och Dima vore jobbigt.

– Vi vill inte att de drar sig tillbaka här, säger Oleg, för det kommer att bli som ett laglöst land här då, vi hamnar i den grå zonen, det här blir ett ingenmansland.