Valdag

Klimatfrågan het när Schweiz går till val

2:18 min

I dag är det val till parlamentet i Schweiz. Opinionsmätningar tyder på att landets största parti, det högernationalistiska SVP kan backa medan de två gröna partierna har medvind.

– Det pratas mest om klimatet och kvinnors rättigheter, partierna står under stark press att agera för båda frågorna har väckts av folket, säger statsvetaren Cloé Jans vid opinionsforskningsinstitutet GFS i Bern.

Medan oron för klimatförändringarna följer en världsomspännande trend har jämställdhetsfrågans aktualitet inhemska orsaker. I det rika Schweiz är lönegapet mellan män och kvinnor bland de största i den industrialiserade världen och det är svårt för kvinnor att kombinera familj med arbete. Barnen skickas till exempel hem från skolan mitt på dagen för att äta lunch.

I juni i år hölls en landsomfattande kvinnostrejk som har beskrivits som den största demonstrationen i Schweiz historia.

Sedan förra valet har invandringsfrågan minskat i betydelse. Det kan förklara att det högernationalistiska, konservativa SVP förlorar mark. Även om SVP fortfarande ser ut att med god marginal bli landets största parti.

Schweiz speciella politiska system, med folkomröstningar och mäktiga delstater, gör att parlamentets makt är begränsad och bara drygt hälften av schweizarna brukar bry sig om att rösta. Desto viktigare för folk är de regelbundet återkommande folkomröstningarna, säger statsvetaren Cloé Jans.

– Folkomröstningarna är en stor del av Schweiz dna. Vi är ett spretigt land med olika språk och kulturer, det är omröstningarna som förenar oss, säger Cloé Jans.