Norra Syrien

Kurdisk general vädjar till omvärlden

2:27 min

Den kurdledda SDF styrkans högste general Mazloum Abdi säger i en intervju med Sveriges Radio och amerikanska public serviceradion NPR, att överenskommelsen om vapenvila som slutits mellan Turkiet och USA är mycket dålig. Om Turkiet får sin vilja igenom, innebär det etnisk rensning på kurderna, säger generalen.

Det är ett förfärlig överenskommelse som innebär att kurder flyttas på och ersätts med andra. Vi är emot avtalet, det enda vi har gått med på är en tillfällig vapenvila, inte någon etnisk rensning, säger Mazloum Abdi. Han är SDF styrkans högste befälhavare, dvs den man som lett striderna mot terrornätverket IS under flera år.

Nu när han övergivits av USA kräver han att USA åtminstone ser över den vapenvilan, eftersom menar generalen, Turkiet bryter mot den och fortsätter bombardemanget.

Ända sedan USA och Turkiet annonserade avtalet om vapenvila har det rådit delade meningar på båda sidor om vad avtalet innebär. Kurdernas tolkning är att deras styrkor måste dra sig tillbaka från de områden mellan Tel El Abyad och Ras al Ain där de hårda striderna pågått.

Men Turkiet anser att kurderna måste lämna ett mycket större område 30 kilometer djupt och 400 kilometer långt. Det har vi aldrig gått med på, och det kommer vi aldrig att gå med på, eftersom det innebär etnisk rensning, säger General Mazloum.

Turkiet vill ersätta kurderna med syriska flyktingar som flyttas från Turkiet. Vi vädjar till USA att leva upp till sitt löfte att skydda kurderna om vi hotas av Turkiet.