MODERATSTÄMMA

M vill utvisa fler som begår brott

2:16 min

Moderaterna vill skärpa reglerna för asylsökande som begår brott.
Ett viktigt steg mot nolltolerans, enligt partiets migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.

– Det vi menar är att om man begår ett brott där straffvärdet ligger på fängelsenivå, då ska man utvisas helt enkelt, säger Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson.

Fram till i dag har Moderaterna drivit att en asylsökande som begår brott ska få avslag på sin ansökan om straffvärde är över sex månaders fängelse, men i dag drev ombuden på – och fick igenom – skärpta regler. Men fortsatt gäller att det hela ska vara förenligt med internationella konventioner, understryker Maria Malmer Stenergard.

– Signalen ska vara tydlig, att begår man brott då har man inte rätt att stanna i Sverige.

Moderaterna har också beslutat att man vill utreda ett slöjförbud på barn i förskola och skola. Det här var en av de frågor som väckte stort engagemang bland ombuden på partistämman.

– Slöjan är inget klädesplagg, slöjan är en symbol för ett synligt förtryck, sade Sophia Jarl från Östergötland.

– Slöja uppfattar inte vara någonting annat än ett kvinnoförtryck, sade Alexandra Anstrell från Stockholms län.

Moderaternas stämma avslutas nu vid lunchtid på söndagen, och under de fyra dagarna har ombuden fattat beslut om ny politik på en rad områden. Partiet vill bland annat att nyanlända inte ska ha rätt till fullt försörjningsstöd från start, att öl och vin ska få säljas i matbutiker och att en sänkning av straffmyndighetsåldern - som i dag är 15 år – ska utredas.

Stridsfrågorna har varit ganska få, men det blev – som ofta på Moderaternas stämmor – en livlig debatt om skatter. En rad ombud krävde att den statliga inkomstskatten på sikt ska slopas.

Kompromissen blev att skattesatsen ska sänkas - och att färre ska betala statlig inkomstskatt.

Ett steg i rätt riktning, tycker Sarah Ullmark från Västra Götaland.

– Men min uppfattning är att vi borde ha gått ännu längre, det handlar om att staka ut en riktning för vart Moderaterna ska vara på väg någonstans, och att vi står på den arbetande befolkningens sida och inte på den statliga sidan eller på systemets sida, säger hon.