KNIVATTACKER

Polisen ser trendskifte bland knivbeväpnade

1:49 min

Göteborg har under helgen drabbats av en serie knivdåd. Natten till lördag höggs en ung man till döds i närheten av Göteborgs centralstation. Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen region väst, ser ett trendskifte bland de som beväpnar sig med kniv.

– Tidigare var det ganska vanligt att många hade kniv på sig, men den användes aldrig, den kanske plockades upp för att hota offren med men det jag upplever som har ökat är att man är mer benägen att använda kniven, säger Tomas Fuxborg.

Det är inte helt klarlagt vad som hänt, men knivattacken ska ha föranletts av en dispyt – något som bekräftas av den man i 20 årsåldern sitter anhållen för dådet.

Under helgen knivhöggs ytterligare en man i ryggen i samband med ett rån i Göteborg. I Mölndal knivskars fyra personer under ett bråk, varav en skadades allvarligt. I Lerum knivskars en ung man så illa att tappade medvetandet på väg till sjukhus. I Vänersborg ska kniv ha förekommit när två grupperingar drabbade samman i slagsmål.

Göteborg skakades i somras av en serie knivdåd med dödlig utgång, och när helgens händelser nu läggs till dessa har sammanlagt fyra människor dödats av knivvåld i Göteborg sedan i juli.

Enligt Thomas Fuxborg arbetar polisen för att bättre kunna förekomma våldet.

– Innan helgerna drar igång har man ganska bra koll i den yttre verksamheten, på vad som har hänt under veckan, vad som varit tidigare och vilka platser som varit mer frekventa än andra, om vi har något modus, signalement så att vi ska kunna ingripa innan det händer, säger Thomas Fuxborg.