Protesterna i Chile

”Folk är jättearga över de stigande priserna”

2:41 min

Det har varit oroligt i Santiago i Chile i helgen. Minst sju personer ha omkommit efter att plundrare har startat bränder. Protesterna kommer efter missnöje med den chilenska regeringens ekonomiska politik.

– Folket bankar på kastruller på gatorna för att protestera mot att priserna går upp, säger Sara Sundberg, som är Ekots medarbetare på plats i Santiago.

Hon berättar att ljudet från kastrullerna har hörts hela helgen. Människor är arga på att så lite görs för att tackla de stigande priserna i landet.

– Priserna på mat är ungefär som i Sverige och även hyrorna är höga, trots att många inte tjänar mer än 5000 kronor i månaden, säger Sara Sundberg.

I helgen utlystes undantagstillstånd i Santiago och landets militär fick ansvar för att hålla ordning på gatorna. Undantagstillståndet har nu utökats till flera städer. Dessutom råder ett nattligt utegångsförbud i huvudstaden. Den utlösande faktorn för protesterna var höjning av priset på lokaltrafiken. Men missnöjet har pyrt länge mot regeringens ekonomiska politik, säger Sara Sundberg.

– Folk är upprörda att det i utländskt media har handlat så mycket om att priserna i Metron skulle vara orsaken till protesterna. Det handlar om så mycket mer, tycker de. Det är inte bara de fattigaste som har svårt att klara sig, även medelklassen är drabbad.

Hon har talat med demonstranterna och de menar att de fredliga demonstrationer som har skett tidigare inte har gett några resultat och att man nu inte tänker sluta de här protesterna förrän det blir ändring på regeringens politik.

– De uttalanden som har kommit från regeringen har väldigt hårda och man talar om att man är krig med demonstranterna. Samtidigt har man backat från att höja priset på Metron. Men det verkar ha kommit för sent för att blidka protesterna, säger Sara Sundberg.

Hon berättar att protesterna har varit väldigt våldsamma och att demonstranter har förstört över hundra trafikljus i staden. Flera Metrostationer har också satts i brand.

– Vi får se hur det ska gå nu när det är måndag igen och gatorna kommer att fyllas av folk som försöker ta sig till jobbet, säger Sara Sundberg.