Koldioxidlagring

Säkerheten viktig när koldioxid begravs under havsbottnen

2:14 min

Som vi tidigare rapporterat i Vetenskapsnyheterna pekar mycket på att Norge ska storsatsa på storskalig lagring av koldioxid under Nordsjöns botten. Men hur säkert är egentligen metoden?

Hör mer i Vetandets värld!

Enligt geofysikern Peder Eliasson vid forskningsinstitutet Sintef i Trondheim måste injiceringen av koldioxiden övervakas mycket noggrant:

– Locket man har över reservoaren skulle ju kunna spräckas om man pumpar för hårt men därför följer man ju hela tiden med på trycket, säger han.

Norge har redan under över 20 år injicerat koldioxid under havsbotten i anslutning till gasfälten Sleipner och Snövit. Men nu finns det alltså långt gångna planer på en mycket mer massiv slutförvaring av koldioxid under Nordsjöns botten.

Om fyra-fem år kan flera av de stora utsläpparna i Nordeuropa börja skicka gigantiska mängder koldioxid under Nordsjön. Men  Peder Eliasson menar att riskerna är små.

– Risken för läckage är väldigt liten. På andra fält har man upptäckt i god tid innan att det är risk för läckage och då injicerar man ju inte mer, säger han.

Övervakningen av koldioxidlagren tusentals meter under havsbottnen görs idag framförallt seismiskt från fartyg. Men just att utveckla nya kostnadseffektiva metoder för att övervaka de enorma mängder koldioxid som, om planerna blir verklighet, ska lagras är ett viktigt fokus för de norska forskarna, menar Peder Eliasson.

– De här insamlingarna från båt som görs idag kan man ju inte göra allt för ofta, men vi ser även på permanent övervakningssystem som ligger på havsbottnen. Det här med övervakning är helt centralt för att visa för folk att det här är helt tryggt! säger Peder Eliasson.