Just nu

Het debatt

Skarp kritik inför folkomröstning om Öresundskraft

2:24 min

Alliansen i Helsingborg kritiseras för att försöka styra budskap inför folkomröstningen. På tisdagskvällen ska Helsingborgs folkvalda ta ställning till formerna för den.

Det har blossat upp skarp kritik från både folkliga led och politisk opposition i Helsingborg, inför folkomröstningen om en eventuell försäljning av Öresundskraft. Om drygt två månader ska invånarna i Helsingborg gå till valurnorna i frågan.

– Man har en partisk skrivning på valsedeln som dessutom är gravt vilseledande. Det är fruktansvärt odemokratiskt, säger Bert Alfson i organisationen Stoppa en försäljning av Öresundskraft.

Det var i februari i år som Alliansen med Moderaterna väckte frågan om en försäljning. Det uppstod snabbt en folklig mobilisering, och i somras kunde folkinitiativet mot en försäljning överlämna 14 000 namnunderskrifter som möjliggör att folk får tycka till i en folkomröstning.

Men politikerna är inte överens om formerna. Alliansen med moderaterna i spetsen har föreslagit en text på JA-valsedeln som kritikerna menar är partisk och vilseledande. Tvärtom, hävdar Alliansen som tycker att den är saklig. Även det föreslagna datumet, 12 januari, har väckt frågor.

– Helsingborgarna måste få en chans att ta ställning i frågan. Då kan man inte ha en folkomröstning precis efter julhelgerna. Vi vet inte när en konsekvensanalys kommer finnas tillgänglig, säger Jan Björklund, socialdemokratiskt kommunalråd.

Men Alliansen håller inte med om kritiken.

– Jag tycker att de som redan som har sagt nej till en försäljning av Öresundskraft gör allt för att misstänkliggöra processen, säger Maria Winberg Nordström, kommunalråd för Liberalerna.

Tisdag kväll klockan 18 ska kommunfullmäktige fatta beslut kring formerna för en folkomröstning kring Öresundskraft.