EKOT PÅ PLATS

Fritt fram för aborter och samkönade äktenskap i Nordirland

2:02 min

Från och med idag är aborter och samkönade äktenskap inte längre olagligt i Nordirland.

Utanför det regionala parlamentet så står demonstranter och ropar att kvinnor borde få ha rätt att välja själva.

– Det är härligt att se Nordirland komma in i 2000-talet och att se att kvinnor inte längre blir åtalade, säger Rachel Powell som är på plats med en lobbyorganisation för kvinnors rättigheter.

Från och med midnatt så är inte samkönade äktenskap eller abort längre olagligt på Nordirland.

Sen 2017 har man inte haft någon regional regering här och i somras beslutade brittiska regeringen att lagarna skulle ändras om man inte hade lyckats ordna det till 21 oktober.

Abort har fram till nu varit olagligt på Nordirland i alla fall utom om kvinnans liv eller hälsa är i fara.

De som behövt göra abort har fått resa till Storbritannien. De som har beställt hem abort-piller från nätet har riskerat fängelsestraff.

Alla som demonstrerade utanför parlamentet var dock inte lika glada.
17-åriga Rachel McKenna håller upp en skylt med texten ”Abort? Inte i vårt namn”. Hon säger att hon är förkrossad över lagändringen och tycker att abort är att ta ett liv.

– Bebisar är också individer som inte förtjänar att bli dödade i livmodern, säger hon.

Hon får medhåll från Katie.

– Jag tvingar ingen att bli gravid. Jag pratar inte om våldtäkt eller sådana hemska fall, men de flesta fall handlar inte om det. Utan då har beslutet redan tagits, säger hon.

Lagarna har kritiserats av bland annat FN. En del av de nordirländska politikerna samlades igår för att göra ett försök att stoppa lagändringen i sista stund. Men man lyckades inte.

– Det känns otroligt att bo på ett ställe där vi får den respekt och mänskliga rättigheterna som vi förtjänar, säger Rachel Powell.