Tisdag 22 oktober 2019

Redskapen som hjälpte Hampus att sluta stamma

6:19 min

– När jag stammade var det som allt blev svart i hjärnan. På nåt sätt så står tiden stilla och man känner sig väldigt uttittad, säger Hampus Linderholm som jobbat hårt för att bli fri från sin stamning.

Hampus Linderholm är cellist i Göteborgsoperans orkester och pedagog för masterelever på universitetet i Stavanger. För programledare Lisa Tilling berättar han att hans stamning började i samband med skolstarten.

– Det var väldigt jobbigt i perioder, med mobbning och så där. Man blev uttittad när man fastnade på ord när det var högläsning, säger Hampus.

Under hela skolgången fick han träffa olika logopeder och talpedagoger, men det var först i gymnasieålder som han fick träffa en logoped som kunde ge honom redskapen för att ta sig ur stamningen.

– Det finns otroligt många olika slags stamningar, men jag stammade mest på hårda konsonanter som "t", "b" och "k" och var för mig väldigt jobbigt att komma ur. Hon lärde mig att prata mjukare och bemöta konsonanterna mjukare. Inte direkt prata långsammare, men kanske lite med en mjukare framtoning i konsonanterna. Det tog väldigt lång tid att lära mig. När man är tonåring så är man ganska ivrig att säga saker och om man blir ivrigare så blir stamningen ofta ännu värre, säger han.

Han minns även att ett knep var att lära sig att framkalla stamningen.

– Man måste lära sig att göra felet för att behärska det, säger Hampus.

Han berättar också att sång kan vara ett jättebra redskap för en som stammar eftersom det handlar mycket om andningen.

– När man sjunger så har man ett naturligt flöde och så har man en melodi att tänka på, vilket gör att det flödar på ett annat sätt. Man uttalar inte heller konsonanterna lika hårt när man sjunger. På det sättet är sången fantastisk och man kan lära sig mycket av den, säger han.

Idag hörs det inte att du är en stammare - händer det någon gång att du fastnar?

– Det kan hända om jag pratar med en dirigent i ett operahus eller någon som jag känner mig lite obekväm med, någon som tittar väldigt krävande på en uppifrån dirigentpodiet, så kan jag absolut börja stamma, säger Hampus.