Begär skadestånd

Facket: Regionen bryter mot lagen

1:53 min

Bristen på sjukhusmaterial och arbetet kring upphandlingen av ny leverantör har nu lett till att Läkarförbundets avdelning i Uppland begär skadestånd av regionen.

Den senaste tidens problem med leveranser av sjukvårdsmaterial till sjukhus runt om i Mellansverige har nu lett till att facken reagerar. Läkarförbundet regionalt menar att Region Uppsala bryter mot kollektivavtalet och kräver nu skadestånd:

– Vi har i dag anmält ett brott mot samverkansavtalet och det kommer vi naturligtvis förhandla om framöver. Det kan bli frågan om skadestånd, säger Torbjörn Karlsson, ordförande för Upplands allmänna läkarförening.

Läkarförbundets avdelning i Uppland menar att regionen bryter mot kollektivavtalet och borde krävas på skadestånd då de inte informerat facket om att ny leverantör upphandlats, att de inte fick vara med i upphandlingsarbetet och att det inte gjorts någon ordentlig risk- och konsekvensanalys, där man gått igenom hur förändringen skulle genomföras och bedömt olika risker.

Facket har nu krävt en förhandling kring att arbetsgivaren brutit mot lagen.

– Vi har ju ett avtal med vår arbetsgivare om hur samverkan ska ske och det här är en viktigt förändring som genomförts. Vi har inte blivit delaktiga och det är vi kritiska mot, säger Torbjörn Karlsson.

Region Uppsala säger till Ekot att de tagit emot skrivelsen men inte kommenterar förrän förhandling är genomförd.

Det har varit problem med sjukvårdsmaterial inom alla de fem regioner som ingår Varuförsörjningsnämnden, som ansvarar för att vården och tandvården får de engångsartiklar som behövs, via upphandlingar av olika leverantörer. Och det är alltså den senaste upphandlingen, som Läkarförbundet i Uppland menar gjorts på ett felaktigt sätt.

Sverige Radio har ringt runt till de andra fackförbunden vars medlemmar berörts, inget kommer agera juridiskt nuläget. Men Vårdförbundet i Dalarna är kritiska till att de inte fick information om leverantörsbytet. Maron Vaeggemose är avdelningsordförande:

– Vi har inte fått vara med i en särskild grupp som vanligtvis tillsätts när man vill byta till något annat. Så det har inte varit tillsatt i samband med att man bytte leverantör i upphandlingen, säger Maron Vaeggemose.