Offensiven i Syrien

Jesper Lindau: Ett återtåg till 90-talet

2:29 min

Turkiska och ryska soldater börjar i dag patrullera områden i norra Syrien.

Erdogans och Putins avtal är som ett återtåg till 90-talet, skriver Jesper Lindau, Ekots korrespondent i Moskva.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Etthundrafemtio timmar till, drygt sex dygn, det fick de kurdiska styrkorna på sig för att helt och hållet dra sig tillbaka från gränsen mot Turkiet.

En helt ny ordning verkar nu gälla. Efter att USA hastigt övergivit området är det Ryssland som nu formar vem som ska bestämma vad i Syrien.

Det blev ett samförståndsavtal i tio punkter, efter många timmars samtal mellan Vladimir Putin och Recep Tayyip Erdogan.

Där turkisk trupp redan invaderat börjar ryska och turkiska soldater patrullera redan i dag. Syriska styrkor fortsätter samtidigt att flytta in längs med hela gränsen. Om 150 timmar, när kurdiska trupper ska ha dragit sig tillbaka helt och hållet, då börjar Rysk-turkiska patruller att röra sig i ännu större områden.

Den för Ryssland och Syrien viktigaste av de tio punkterna är att det invaderande Turkiet respekterar Syriens territoriella integritet, att Turkiet erkänner att Assadregimen är Syriens framtid.

Denna framtidens ryskledda ordning är som ett återtåg till 90-talet – till det inte så kända Adanaavtalet. Det slöts eftersom Assads Syrien på den tiden stöttade kurdiska PKK. Turkiet hotade även då med krig. Syrien gav efter och kastade ut PKK. Adanaavtalet nämndes också i gårdagens avtal, men att det under rysk ledning nu ska utarbetas en modern variant av det.

En av de som garanterade Adanaavtalet på 90-talet var Iran och de finns även i dag med i kulisserna i den nya ryskritade ordningen. Iran slåss med Assad och en rysk delegation på hög nivå var i Teheran i förra veckan för att få med Iran på den nya båten.

En fråga som inte alls diskuteras av de ryska ledarna och diplomaterna är hur det i ett framtida Syrien ska skipas rättvisa. Det är ett blodigt krig, som fortfarande pågår, och där har brutala krigsbrott begåtts, av flera, men inte minst av Assadregimen.

Det brukar ju sägas att segraren får tillfälle att forma historieskrivningen – i det här fallet blir det troligen också rättvisan.