Forskare: Därför censurerar Kina utländsk kultur

2:26 min

Att sända ut strikta signaler och att statuera avskräckande exempel. Det är orsakerna till varför utländsk populärkultur, som svenska Pewdiepie, censurerats i Kina.

I veckan har Kulturnytt rapporterat om att den svenska Youtubestjärnan Felix "Pewdiepie" Kjellberg blockerats från internet i Kina, efter att han tog upp protesterna i Hong Kong och skämtade om Kinas ledare Xi Jinping.

Orsaken är att Kinas slår vakt om sina så kallade kärnintressen, enligt Björn Jerdén, chef på Utrikespolitiska Institutets Asienprogram.

Kärnintressena berör två huvudområden, som i Kinas ögon inte är förhandlingsbara. Dels rör det omdiskuterade territorier som Taiwan, Hong Kong och Tibet, och dels Kommunistpartiets monopol på makten.

Att populärkultur som tar ställning i de här frågorna censureras, handlar enligt Björn Jerdén om att Kina vill sända ett budskap.

– Man vill signalera att man är beredd att ta kostnaderna det innebär att  censurera Pewdiepie, till exempel. Till alla andra som skulle kunna komma på idén att förlöjliga Kinas ledare eller uttrycka sitt stöd för Hong Kong vill man säga: "om ni gör det här, så kommer det att få konsekvenser", säger Björn Jerdén.

Kina har blivit en allt viktigare spelare på världsmarknaden, och man är mån om att visa upp en god och öppen bild utåt. Men att lyckas med det, samtidigt som man driver en hård censurpolitik, kan tyckas motsägelsefullt.

– Det finns ju ett dilemma här för Kommunistpartiet. Man vill visa upp en positiv bild av sig själv utomlands. Men det faktum att man trycker så hårt på sina kärnintressen och reagerar på alla typer av kritik gör att det blir svårt att etablera den här positiva bilden i andra delar av världen, säger Björn Jerdén.