Sölvesborg köper ut kulturchefen – kostar nära en miljon

1:24 min

Efter 20 år i kommunen så köps kultur- och bibliotekschefen i Sölvesborg, Sofia Lenninger ut. Hon jobbar sin sista dag redan imorgon, fredag 25 oktober.

Enligt ett pressmeddelande har Sofia Lenninger och Sölvesborgs kommun slutit ett avtal om att kultur- och bibliotekschefen nu ska lämna sin tjänst.

– Bakgrunden till beslutet är att vi har skilda syn på chefskapets roll och uppdrag i det förändringsarbete vi genomgår just nu. Detta påverkar förtroendet från arbetsgivaren. Vi har därför slutit en överenskommelse tillsammans med Sofia som innebär att hon avslutar sin anställning, säger kommunchef Lars Ericsson i ett pressmeddelande.

Sofia Lenninger har vid flera tillfällen uttalat sig kritiskt mot samstyrets sätt att driva kultur- och biblioteksfrågorna i kommun. Hon får nu 14 månadslöner till en total kostnad för kommunen på 950 000 kronor. 

Enligt Sofia Lenninger själv så var överenskommelsen inte hennes idé.

– Den är tillkommen på arbetsgivarens initiativ. Jag kände det var omöjligt att jobba kvar som ledare för en verksamhet efter att ett sådant initiativ tagits, säger Sofia Lenninger.