Kommunerna lägger mer och mer pengar på vakter

3:17 min

Kommunerna i Stockholms län lägger mer och mer pengar på att anställa vakter. De tycker inte att polisens arbete räcker.

Det finns 26 kommuner i Stockholms län. Radiokanalen P4 Stockholm har ställt frågor och fått svar från 21 kommuner. Undersökningen visar att kommunerna lägger mer och mer pengar på att anställa vakter. Kommunerna lägger 70 procent mer pengar på det nu, än 2017.

Flera kommuner säger att det inte finns tillräckligt mycket poliser. Polisernas arbete räcker inte till. Därför tycker kommunerna att det behövs vakter som kan arbeta ute på gatorna. För att stoppa brott, och för att folk ska känna sig mer trygga.

En av kommunerna är Järfälla. Där är Emma Feldman politiker för Moderaterna. Hon är ordförande för kommunstyrelsen. Emma Feldman säger att polisens arbete inte räcker. Ett exempel är området Jakobsberg. I Jakobsbergs centrum finns mycket försäljning av droger. Det säger polisen.
Men Emma Feldman säger att polisens arbete inte räcker för att stoppa försäljningen. Det är för få poliser. Därför behövs vakter. Det säger Emma Feldman till P4 Stockholm.

– Här i Jakobsbergs centrum, och i anslutning till stationsområdet, där har vi ett område som idag är klassat som en öppen drogscen av polisen själva. Och i och med att polisen idag är för få så behöver vi från kommunens sida komplettera upp med ordningsvakter och väktare, säger Emma Feldman.

Det är inte bara i Stockholms län som kommunerna anställer vakter. Förra året berättade vi att fler och fler kommuner anställer vakter för att bevaka centrum i städerna. Och företagen som arbetar med säkerhet märker att många vill anställa vakter. Det behövs över 5000 fler personer som jobbar med säkerhet, de närmaste åren. Det sa organisationen Säkerhetsföretagen till nyhetsbyrån TT, i augusti.