Damkronorna samlas efter strejken – kan möta pojklag

1:39 min

På grund av landslagsbojkotten blev det ingen turnering för Damkronorna i november. I stället samlar förbundskaptenen Ylva Martinsen 25 spelare för ett läger i Falun den 4-8 november.

På Damkronornas program står fystester, isträningar och en träningsmatch den 7 november. Det är inte klart med motståndare, men mycket talar för att det blir ett lokalt pojklag.

Vi jobbar på att få till ett motstånd. Det blir förmodligen ett U16-elitlag på killsidan, eller J18. Vi får se, det blev ju klart med campen sent.

Förbundskapten Ylva Martinsen till Radiosporten.

Här är truppen:

Målvakter:
Anna Amholt, HV71,
Lovisa Berndtsson, Djurgården,
Sara Grahn, Luleå,
Minatsu Murase, do.

Backar:
Emmy Alasalmi, AIK,
Linnéa Andersson, HV71,
Johanna Fällman, Luleå,
Linnea Hedin, AIK,
Josefine Holmgren, Djurgården,
Anna Kjellbin, HV71,
Nathalie Lidman, Modo,
Maja Nylén-Persson, Brynäs,
Mina Waxin, Modo.

Forwards:
Josefin Bouveng, Djurgården,
Erika Grahm, Brynäs,
Lisa Johansson, AIK,
Sabina Küller, AIK,
Sofie Lundin, Djurgården,
Hanna Olsson, HV71,
Fanny Rask, AIK,
Hanna Sköld, Leksand,
Erica Udén Johansson, AIK,
Felizia Wikner-Zienkiewicz, HV71,
Alice Östensson, Djurgården,
Julia Östlund, do.

Bakgrund: Konflikten med förbundet (TT)

14 augusti: 43 spelare – uttagna och landslagsaktuella spelare – bojkottar landslagssamlingen på Bosön och turneringen i Finland. Orsaken till bojkotten är bland annat att avtalet med förbundet om ersättning för förlorad arbetsinkomst har gått ut. Spelarna är också besvikna på hur de har blivit bemötta av förbundet.

16 augusti: Via spelarorganisationen Sico pekar spelarna på ett antal punkter som ligger till grund för konflikten. Bland annat förlorad arbetsinkomst då spelarna går minus på att delta på landslagsläger. En annan orsak till bojkotten är dåliga reseförhållanden.

20 augusti: Förbundsordförande Anders Larsson kommenterar för första gången konflikten: "Det här ömmar, det skapar oro och det är inte bra för svensk ishockey. Kan vi lösa och hantera det här i den närmaste framtiden så vore det bra."

22 augusti: Ett första möte hålls mellan spelarorganisationen Sico och förbundet som lovar att lösa frågan om förlorad arbetsinkomst för spelarna.

23 augusti: Herrligan SHL skjuter till ett årligt belopp, max 400 000 kronor, över tre år som ska gå till förlorad arbetsinkomst. Dessutom ska ishockeyförbundet satsa 450 000 kronor på att utveckla svensk damishockey. Pengarna är en del av de 800 000 kronor som SHL och förbundet avsatte för Damkronorna förra säsongen.

26 augusti: Sico lämnar ett första förslag till landslagsavtal till förbundet.

12 september: Spelarna säger nej till avtalsförslaget

13 september: Den planerade landslagsturneringen i Luleå i november ställs in.

15 oktober: Parterna är överens om ett avtal och landslaget samlas för ett träningsläger i november.