Kina

Fängslad universitetslärare får mänskliga rättigheter-pris

1:55 min

Den uiguriska ekonomen och universitetsläraren Ilham Tohti får årets Sacharovpris för mänskliga rättigheter, som delas ut av Europaparlamentet. Ilham Tohti, som arbetat för att förbättra villkoren för muslimska uigurer i Kina, sitter fängslad i Kina på livstid.

Årets Sacharovpristagare Ilham Tohti var professor i ekonomi, och en av de populäraste föreläsarna på Pekings etniska universitet, där jag och andra kinesiska och utländska journalister ibland sökte upp honom för att diskutera situationen i Xinjiang och Kinas minoritetspolitik.

Han drev flera egna projekt, det viktigaste var Uyghurbiz, en plattform som uppmuntrade uigurer att kommunicera på kinesiska och skapade en unik mötesplats mellan två folkgrupper som lever åtskilda i samma land.

Ilham Tohti var en röst som verkade för uigurisk integration i det kinesiska samhället men samtidigt krävde att den kinesiska konstitutionen skulle hålla vad den lovade, och att Xinjiang som officiellt är en autonom region i Kina också skulle tillåta uigurer att till exempel använda sitt eget språk.

Ilham Tohti var väl medveten om övervakningen som riktades mot honom, men vägrade att sluta diskutera politiken i Xinjiang. Därför nekades hans son dagisplats, hans dotter hindrades från att resa till det universitet hon kommit in på i USA, och 2014 greps Ilham Tohti i sin hemstad Peking och fördes till Xinjiang, där han dömdes till livstids fängelse för separatism.

Sedan dess har den muslimska befolkningen i Xinjiang utsatts för så kallad politisk omskolning. Bland annat i speciella läger som sägs motverka terrorism genom att tvinga fångarna att ta avstånd från islam och det uiguriska språket och få fler uigurer att börja arbeta för den kinesiska industrin.

Europaparlamentets talman, David Sassoli. sade i sin prismotivering att Ilham Tohti gjort mycket för att förbättra förståelsen mellan uigurer och majoritetsbefolkningen han-kineser i Kina. Europaparlamentet kräver också att han omedelbart släpps ur fängelset, där han annars får fira sin femtioårsdag i morgon.