Det går inte att utvisa alla som blir dömda till utvisning

2:09 min

Personer som blir dömda för brott, kan också bli dömda till utvisning. Varje år döms ungefär 600 personer till utvisning från Sverige. Men en del av dem kan inte utvisas. Och då kan de bli kvar i Sverige.

Personer som döms för allvarliga brott, kan också få utvisning som straff. De tvingas lämna Sverige efter tiden i fängelse. Men varje år är det ungefär 25 brottslingar som inte kan bli utvisade. Det kan bero på flera saker.
Sverige utvisar inte personer till länder där det är krig. Och vissa länder tar inte emot medborgare som blir tvingade att åka dit. Så är det till exempel med Somalia och Irak.

Personerna som inte kan bli utvisade blir kvar i Sverige. Men de får inte så många rättigheter i samhället. Justitieministern Morgan Johansson tycker att det är bra. För de har begått allvarliga brott, och Sverige vill att de ska åka tillbaka till sina hemländer.

Regeringen jobbar för att fler länder ska ta emot sina medborgare. Morgan Johansson säger att Sverige försöker skriva avtal med fler länder. Det säger han till P4 Göteborg.

– Här handlar det helt enkelt om att jobba vidare, land efter land. För att se till att vi får till stånd bra avtal med dem. Så att vi kan skicka hem deras egna medborgare, säger Morgan Johansson.