Tillbaka i Syrien

Vittnen: Syrier tvångsdeporteras från Turkiet

2:33 min

I Turkiet har över 300 000 syriska flyktingar återvänt till Syrien sedan i juli.
Turkiska myndigheter menar att de återvänt frivilligt medan vittnen och människorättsorganisationer hävdar att många tvångsdeporterats till områden i Syrien som de helt saknar anknytning till.

Förra veckan deporterades Mohammed Assis vän efter att ha tvingats skriva under papper med felaktiga uppgifter.

– Förra veckan greps min vän här vid Taksimtorget i Istanbul. Han fördes till Edirne nära den grekiska gränsen, där tvingades han skriva under papper om att han försökt ta sig illegalt till Grekland, säger han.

– De tvingade honom att skriva under papperen och sedan deporterades han till Syrien.

En annan av Mohammed Assis vänner som har tyskt uppehållstillstånd greps på färjan mellan Turkiet och Grekland. Trots det tyska uppehållstillståndet skickades han till Idlib i Syrien. Ett område som till stora delar kontrolleras av extremistiska grupper.

– Han hade inga turkiska papper, bara tyska. Men de deporterade honom till Idlib, trots att han är från Damaskus och helt saknar anknytning till Idlib, säger Mohammed Assi.

– Det är konstigt vilka metoder de använder för att skicka tillbaka oss till Syrien.

Flera människorättsorganisationer kritiserar deporteringarna. Senast i raden är Amnesty som kallar dem livsfarliga och menar att de bryter mot internationell rätt. Turkiet menar att flyktingarna frivilligt återvänt till Syrien.

Turkiet har tagit emot 3,6 miljoner syriska flyktingar, de planerar nu för omkring två miljoner vad de kallar "frivilliga återvändanden" till den så kallade säkerhetszon de håller på att upprätta i nordöstra Syrien. Men kritiker fruktar att mängder av syrier kommer att tvingas dit och att det kommer att ändra demografin kraftigt då de flesta syriska flyktingar i Turkiet är sunnimuslimer medan det i nordöstra Syrien lever mängder med olika minoriteter som kurder och assyrier.

Mängden syriska flyktingar har också lett till ökade motsättningar i det turkiska samhället och Mohammed Assi menar att syrier generellt behandlas illa.

– De behandlar oss inte mänskligt. Ofta behandlas vi som om vi vore luft. De flesta syrier känner likadant, säger han.