Kritik från Filippinerna

Svårt att komma åt livesända övergrepp mot barn

2:10 min

De senaste åren har en typ av brott, så kallade livestreamade övergrepp, dykt upp och som myndigheter och rättsväsende har svårt att få kontroll över.

Förövaren sitter vid en skärm i Sverige och regisserar sexövergrepp på barn via en webbkamera i ett annat land.

Värst drabbat är Filippinerna, där också offret funnits i de fall som gett fällande dom i svensk domstol. Men det är hittills få fall i Sverige som kommit så långt, och det väcker kritik.

– Jag misstänker tyvärr att det här är mål som vi kommer få se ganska mycket av i fortsättningen, åklagare Emelie Källfelt vid Riksenheten mot Internationell och organiserad brottslighet. Hon är en av de som jobbar med det här i Sverige.
  
Det första svenska fallet som handlar om just den här typen av livestreamade övergrepp avgjordes för sju år sedan. En man från Skåne fick 4,5 års fängelse för att gång på gång under ett års tid instruera filippinska kvinnor att förgripa sig på små flickor. Det senaste fallet avgjordes i våras.

En man i 40-årsåldern fick 5,5 års fängelse för att ha förgripit sig på en liten filippinsk pojke vid två tillfällen. När Kaliber i P1 reste till Filippinerna för att undersöka hur det gick i de här fallen på andra sidan jorden möter de frustration över hur västvärlden hanterar det här.
 
– Det är våra barn som drabbas, våra kvinnor som fängslas på livstid här, säger åklagaren Ferdinand Gubalane som ledde den filippinska delen av fallet med skåningen som förgrep sig på småflickor är besviken på väst.

– Ni borde ha högre straff för sexuella övergrepp på barn. Inte bara några år, utan minst 20 år eller längre.

Hittills har fyra sådana här fall avgjorts i domstol i Sverige, säger Emelie Källfelt, som är åklagare i det senaste svenska fallet och en av de mest framträdande på området:

– Man får tycka vad man vill, man får ha respekt för varandras system. Jag tror inte att vi kommit längre för att vi hade dömt enskilda personer till livstid här i Sverige. Utan vad vi behöver är bättre redskap för att hitta dem och vi behöver ett gott samarbete med andra länder.