Lördag 26 oktober 2019

Solveig hittade en ny snigelart i sin trädgård

7:55 min

Den såg inte ut som de andra sniglarna. Liksom genomskinlig och med svart huvud. Det visade sig vara en snigelart som tidigare inte funnits i Sverige som Solveig Wadelius i Virsbo i Västmanland hittat i sin trädgård.

Har du sett den svarthuvade snigeln? Läs vidare nedan om vart du ska höra av dig i så fall.

När Solveig hittat snigeln fick hon hjälp av först Jonas Roth och sedan Ted von Proschwitz för att artbestämma den. Det var en Krynickillus melanocephalus, en snigel som aldrig tidigare hittats i Sverige.

Nu har snigeln fått ett svenskt namn - svarthuvad snigel. Länsstyrelsen i Västmanland har inventerat i Virsbo och hittat många individer. Enligt länsstyrelsen finns den inte med på listor över invasiva arter men den kommer att bekämpas. Solveig intygar också att den ätit upp en del blad i hennes trädgård.

Naturmorgons Joacim Lindwall pratar i inslaget med Solveig Wadelius och Jonas Roth om den svarthuvade snigeln.

Den svarthuvade snigeln kan mycket väl finnas på fler platser i landet och det är av stort intresse att få in observationer från allmänheten. Arten har ett karakteristiskt utseende med sitt tydligt svarta huvud och en i övrigt grå-beige kropp. Den blir upp till fem cm lång.

Hittar du en misstänkt svarthuvad snigel så hör av dig till jonas.roth@slu.se , gärna med bild. För att få en säker artbestämning bör även misstänkta sniglar skickas till Göteborgs Naturhistoriska Museum. (Instruktioner finns här)

Sniglarna kommer förmodligen vara aktiva i höst så länge det är plusgrader på dagarna, så än finns det möjlighet att hitta dem.