Svensk väljaropinion

SD tar väljare från M

2:13 min

Sverigedemokraterna får ökat väljarstöd den senaste månaden. Samtidigt minskar Moderaterna, visar Svensk väljaropinion.

Nu bryts den växande trend i opinionen som Moderaterna har haft det senaste halvåret. Partiet minskar med 1,5 procentenheter till 18 procent, enligt Svensk väljaropinion som är en sammanvägning av opinionsmätningar som Kantar Sifo gör för Ekot.

– Vad vi har sett under våren och under sommaren och hela hösten det är en påtaglig återhämtning. Vi är naturligtvis inte nöjda med de nya noteringarna. Men vi bedriver ett långsiktigt arbete för att få ett växande förtroende bland väljarna för vår politik, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer.

Det ser ut som att det är en flykt från Moderaterna till Sverigedemokraterna, kan ni göra någonting ät det?

– Vårt fokus ligger inte på andra partier, utan vårt fokus ligger på det vi själva kan påverka, säger han.

Samtidigt som Moderaterna får sjunkande stöd växer stödet för Sverigedemokraterna med 1,7 procentenheter till 21,9 procent.

– Tendensen är väldigt tydlig, det går väldigt bra för oss just nu. Och jag tror det hänger ihop med att vi börjar få utväxling på de satsningar som vi vill göra i välfärden. Den kommunala välfärden framförallt, satsningar på arbetsvillkoren i vård och omsorg. Det är sådana frågor som vi har drivit länge, men som vi börjar få utväxling på nu, säger partiledare Jimmie Åkesson.

Socialdemokraterna går enligt Svensk väljaropinion ner 0,4 procenteneheter till 25,1 procent. Miljöpartiet ligger still på 5 procent.

Liberalerna går ner med 0,2 procentenheter och hamnar på 3,8 procent, strax under fyraprocentsspärren till riksdagen. Centerpartiet tappar 0,1 procentenhet och ligger på 8,4 procent.

Kristdemokraterna ligger still på 7,1 procent. Vänsterpartiet går svagt uppåt med plus 0,3 procentenheter till 9,1 procent.