Hongkong

Poliser ska skyddas med nytt förbud

0:34 min

En domstol i Hongkong har beslutat att tillfälligt förbjuda all spridning av information om polisers identitet, adress och familj.

Förbudet omfattar även bilder. Beslutet togs efter krav från jurister som företräder stadens poliskår, som hävdar att information om flera poliser spridits flitigt på nätet.

Så som de nya reglerna är formulerade görs inga undantag för medier, men det är ännu oklart vad det kommer att innebära för reportrar som bevakar Hongkong.

I ett uttalande från Hongkongs journalistförbund beskrivs beslutet som ”oerhört oroande” och förbundet överväger att bestrida det två veckor långa förbudet i domstol.

Polisen har under det senaste halvåret av protester flera gånger anklagats för att skydda sina medarbetare. Kritikerna har bland annat pekat på att flera poliser inte haft sin tjänstelegitimation på sig.

Den regimkritiska proteströrelsen i Hongkong fortsätter alltjämt och stadens ledning vidtog för några veckor senare ytterligare åtgärder mot demonstranterna, som numera inte får dölja sina ansikten i samband med demonstrationer.