Chile

”Gummikulan är fortfarande kvar i ögat”

1:24 min

I Chile hävs undantagstillståndet och regeringen ska ombildas efter den senaste veckans stora regeringskritiska protester. Många av demonstranterna har skadats av polis och militär.

– Gummikulan är fortfarande kvar i ögat. Läkarna ska operera mig en gång till för att se om de kan få ut den, annars måste de ta bort hela ögongloben, men synen har jag hur som helst förlorat, säger Diego Jara.

Han sköts på nära håll av en polis under en demonstration för några dagar sedan i Santiago, och fördes hit, till det enda sjukhus som tar emot svåra ögonskador.

– Under dagarna jag varit här har jag sett så många tonåringar som tvingats operera bort ett öga, säger Claudio Canales. Hennes son träffades av gummikula som gick upp genom näsan och innanför ögat, och hon väntar oroligt utanför operationssalen.

– Om han nu gjorde något fel, eller provocerade polisen, varför sköt de honom inte i benen? Varför skjuter de så många demonstranter rakt i ansiktet?, säger Claudia Canales.

Enligt Chiles institut för mänskliga rättigheter har 125 personer fått ögonskador av gummikulorna.

President Sebastián Piñera har fått hård kritik för polisens och militärens brutala hantering av protesterna. I går kväll meddelade han att utegångsförbudet kommer hävas och att han bett alla ministrar om deras avskedsansökningar för att genomföra en regeringsombildning.

Men i går kväll fortsatte demonstrationerna i Santiago, med krav på att presidenten avgår och på att Chile inleder en process för att skriva om sin grundlag.